Vegetarianer

Chinese crested dog är vegetarianer. FALSKT!

Vem som ursprungligen har uttalat sig så angående kinesens kost är en gåta, men uppenbarligen för kinesens exotiska väsen med sig en hel del märkliga påståenden. Hur underligt det än låter förekommer myten om att kinesen lever på grönsaker och frukt enbart.

Förvisso tycker många kineser om att tugga i sig både frukt och grönt, men dessa utgör inte en fullvärdig kost för någon hund. Alla hunddjur, vilda som tama, är anpassade för att kunna äta, smälta och tillgodose sig animaliskt protein. En fullvärdig diet bör balansera de viktiga delarna protein, fett, kolhydrater, vitaminer, mineraler och vatten.

Proteinet är en viktig del av hundens diet eftersom dessa utgörs av aminosyror, varav många essentiella som hunden måste tillgodose sig via sitt foderintag då kroppen inte kan producera dessa själv. Animaliskt protein som till exempel kött, fisk, fågel, ägg och mjölk är så kallat “komplett” protein vilket innebär att det innehåller samtliga essentiella aminosyror som hunden behöver.

Självfallet mår inte hundarna dåligt av att få äta lite frukt och grönt nu och då eftersom dessa innehåller många andra bra näringsämnen. Ha dock i åtanke att söta frukter och bär är sockerrika och innehåller syra som kan påverka tänderna negativt. Viktigast av allt: vissa frukter och grönsaker rent av skadliga och eller giftiga för hundarna! Exempelvis vindruvor/russin, lök, avokado, omogna/gröna tomater och tomatplantan, kärnor från plommon, aprikoser, äpplen och körsbär samt grön potatis.

Text: Elin Gunnarsson

 

Bild ovan Agnes Thorlaksdottir, bild till höger Soile Lindberg