Tandmyten

1. Ju mer hårlös den nakna varianten är desto sämre tänder har den. FALSKT!

Tandanlaget hos den nakna varianten har ingen som helst koppling till mängden hår den har på kroppen! Mutationen i FOXI3 som ger upphov till hårlöshet hos den nakna varianten är även den gen som påverkar tandstatusen.

2. En hårig naken har bättre tänder än en naturligt naken. FALSKT!

FOXI3 är lika närvarande hos en hårig naken som hos en “true hairless”, alltså påverkar den tandstatusen oavsett pälsmängd. Att medvetet avla på individer med bra och många tänder är därmed den avgörande faktorn för att få en bra tandstatus (precis som med vilken annan ras som helst).


3. En naken med bra tänder är en nedrakad puff. FALSKT!

En naken chinese crested kan ha många, fina och starka tänder! En powder puff bär inte på den genetiska mutation (FOXI3) som påverkar den nakna variantens avsaknad av päls och tänder. Puffen har samma normala uppsättning av gener som en “vanlig” ras vilket innebär normal tandstatus och tandutveckling. (Givetvis förekommer tandbortfall bland “vanliga” raser med och även hos puffen). Genom att studera och jämföra de övre canintänderna (hörntänderna) hos naket och puff kan man se att den nakna varianten saknar den karaktäristiska sabelformen på dessa tänder. De är raka till formen och ofta något framåtriktade.

Läs mer om FOXI3 HÄR och läs om tänderna samt se bilder på dessa HÄR

Text: Elin Gunnarsson
Bild: Soile Lindberg