Valp-förmedlingen

Chinese Crested Clubs råd till dig som vill ägas av en Chinese Crested Dog <3

Goda råd till valpköpare


Chinese Crested Club vill att du hjälper rasen att förbli en sund och frisk ras genom att vara noga när du ska köpa valp. Alla raser har avvikelser av olika slag och alla raser har sjukdomar och saker ta hänsyn till i aveln. Ingen linje/ras/hund är helt 100% fri från alla anlag som kan ge sjukdomar eller andra problem men en seriös uppfödare gör vad den kan för att minimera riskerna.

Här är några goda råd för ett genomtänkt valpköp.


  • Köp bara valp som är registrerad i Svenska kennelklubben (SKK) och som vid leverans är minst 8 veckor och har ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka. Valpen ska också vara chip/Id-märkt, vaccinerad och registrerad och avtalet skrivet på SKK:s köpeavtal. Det kan vara bra att valpen är försäkrad för dolda fel. Är valpen äldre än 4 månader ska den vara registrerad i jordbruksverkets register för hundar (Lagstadgat för alla hundar även blandraser) och är valpen yngre än 4 mån ansvarar du som ägare för att göra den registreringen (be uppfödaren om hjälp) är hunden äldre än 4 mån ska hunden ägarändras även i det registret.
  • Enligt rekommendationer från klubben så bör uppfödare av rasen följa Chinese Crested Clubs avelsrekomendationer, dessa rekommendationer hittar du under Avel-Hälsa sedan klickar du på CCClubs avelsrekommendationer. Följs inte dessa rekommendationer får kullen inte stå med i våra annonser eller på vår hemsida.
  • Att föräldradjuren är utställda med minst Good visar att de är rastypiska och kan ge en fingervisning om deras mentalitet.
  • BPH innebär att hundens mentalitet beskrivits och ger en bättre bild av hur hundens mentalitet är än utställning eller tävling gör.
  • Andra meriter/resultat i tex agility, lydnad, spår ger också en värdefull uppfattning om hundens förmågor.
  • Åk gärna och träffa flera uppfödare och ställ frågor som du undrar över. En seriös uppfödare kommer att ställa många frågor till dig och svarar gärna på de frågor du har om rasen och de egna hundarna. Be även uppfödaren om att du vill träffa föräldrarna till valpen, åtminstone tiken. Många uppfödare har inte tillgång till båda föräldrarna men det går se mycket av valpens mentalitet genom att titta på mamma, äldre syskon och flocken den växt upp i.
  • När du köper en hund får du en nära vän som kommer vara en del av din familj för många år framåt. Till skillnad från en ny bil eller en vinterjacka är det ingen vara som du byter ut eller slänger efter några år. Att du kan känna dig trygg i ditt hundköp är därför extra viktigt!

Lycka till önskar Chinese Crested Club

 

 

Våra förmedlingstjänster!

Kolla gärna också våra andra listor: Uppfödarlistan, omplaceringar, vuxna hundar till salu, fodervärdar söker/finnes och hanhundslistan

OBS:
Klubben ansvarar inte för utlagda annonser, de är en service för våra medlemmar som iom sitt medlemskap har kriterier att uppfylla. Dock granskas inte varje enskild uppfödare, säljare, annons utan du som köpare bör själv säkerställa att den hund du köper uppfyller de krav och önskemål du har. I de fall en annons bryter mot klubbens regler för publicering kan ni rapportera in det till styrelsen genom sekreterare@ccclub.se. För disciplinärenden hänvisar vi till skk.


Valpförmedlingens Valpkullar


Förklaringar

pp = Powderpuff n = Naken e = Pappa
pt = Powderpufftik nt = Nakentik u = Mamma
ph = Powderpuffhane nh = Nakehane