Måste smörjas in

En hårlös Chinese Crested MÅSTE smörjas in med olika hudlotin. FALSKT!

Precis som hos oss människor så har hundar olika hud som kräver olika omvårdnad. Vissa kanske har torr hud, vissa har fet hud och andra helt normal hud. Vilken typ av omvårdnad din hunds hud är i behov av är individuellt, men att smörja “bara för att” är onödigt och kan göra mer skada än nytta då det kan sätta hudens naturliga skydd i obalans. Dessutom varierar den nakna varianten enormt i behårighetsgrad vilket innebär att vissa hudar är mer eller mindre täckta av päls. Är du osäker kring vilken omvårdnad just din hunds hy behöver är det en bra idé att börja med att fråga din uppfödare eller en veterinär.

Alla nakna behöver alltid smörjas in med solskyddsfaktor för att inte bränna sig. FALSKT!

Även här kan man dra paralleller med oss människor, ju ljusare hud desto större är sannolikheten att vi bränner oss i solen. Färg på huden avgörs av hur mycket melanin som finns i huden. Melanin är ett pigment som man kan likna vid ett inbyggt solskydd. Höga nivåer av pigmentet ger mörk hudfärg, och tvärtom.

Den typen av strålning från solen som gör pigmentet mörkt och tränger djupast ner i huden kallas för UVA-strålning. UVB-strålning däremot är de strålar som stannar i överhuden och gör att vi bränner oss samt ger skador på DNA. Pigmentcellerna bildar nytt pigment då UVB-strålarna stimulerar huden.

De nakna som är mörka i huden behöver i regel inget speciellt skydd för att motverka solbränna, men de kan ha ljusare partier på kroppen som man kan hålla ett extra öga på så att de inte bränns. Nakna med ljus eller vit hud bör skyddas mot långvarig exponering en solig dag. För att skydda huden kan man med fördel ta på hunden en tunn tröja eller smörja in med solskyddsfaktor om den vistas mycket ute i solen. Här nedan ser du exempel på tre olika färger och teckningar som kräver olika mycket skydd. 

Text & bild: Elin Gunnarsson


Den här typen av färg klarar av exponering av sol rätt bra men kan vid långvarig utomhusvistelse behöva skydd. De vita partierna är dock känsligare och bör ses efter eller skyddas direkt. 

 

 

 

 

 

 

 Den här hunden har väldigt mörk hud över hela kroppen. Sannolikheten att en hund med den här färgen bränner sig i den “svenska solen” är minimal. 

 

 

 

 

En hund med väldigt mycket vid hud klarar av solen relativt bra men kan både rodna och bränna sig relativt lätt. Håll ett extra öga på en hund med mycket ljusa hudpartier eller är helt ljus för att undvika att den bränner sig.