Klarar inte klimatet

Chinese Crested är en ras som måste hållas inne på vintern och som inte klarar av kallt klimat. FALSKT!

Kinesen har sitt ursprung i Sydamerika, Afrika och Asien där man har härlett att mutationen, FOXI3, för hårlösa hundar. Därför är det inte svårt att förstå att de saknar naturligt skydd för att kunna överleva på egen hand i vårt nordiska klimat. Vi som ägare av denna underbara ras ska se till att våra hundar har rätt skydd och kläder för att klara av att bo i norra Europa där vintrarna är kalla, snötäckta och på sina håll både blåsiga och fuktiga utan att tumma på deras livskvalité. Ett bra exempel på hur stor skillnad det kan vara i hur kallt det känns i olika delar av landet beroende på blåst och fukt gav Göteborgs-Postens reportage. 

“Blåste det fem meter per sekund i natt när det var minus 13,7 kändes det ungefär som minus 24. Är det nollgradigt i Göteborg, men blåser tio meter per sekund känns det som minus sju, enligt SMHI:s meteorolog.”

Med rätt kläder så älskar kinesen att vara ute även då det är lite kyligare. Givetvis så skiljer det sig mellan individer hur tåliga och påverkade de är av kyla, framförallt så är det väta som ställer till stora problem. En blöt hund är en kall hund. Man får också ha i åtanke att de inte alltid “vet sitt eget bästa”, även om de kanske inte visar beteende på att de fryser kan fysiologiska skador som frostskador uppstå, så var uppmärksam! Powder Puffen har förstås sitt naturliga skydd i form av pälsen, dock bör man ta hänsyn till att puffen inte har päls som är lika värmande och vattenavstötande som vissa andra raser, den snarare suger åt sig vätan än stöter bort den. Pälsen blir lätt blöt och det fastnar gärna stora sjok med snö längst benen och under magen vilket kan bli oerhört smärtsamt för hunden bara efter en liten stund. Se till att klippa bort håret mellan trampdynorna för att undvika att det skapas isklumpar under tassarna.

Eftersom den nakna varianten varierar i behårighet så får man ta hänsyn till hur skyddande den lilla päls de väl har är. En naturligt naken har av logiska skäl inget som helst skydd mot kyla, vind och fukt, medan en hårig naken har ett visst skydd mot vädrets makter men fortfarande inte så mycket att de klarar sig utan skydd. Precis som hos oss människor så är vissa mer frusna än andra, men vi är trots det alla lika sårbara utan skydd. En fuktig hund är en kall hund och därför bör man alltid se till att kläderna är vattenresistenta om det regnar eller är blötsnö. En kines med lite hår på tassarna blir lätt kall om dessa, speciellt om det är blött, och kan därför med fördel ha skor på sig. Om man inte har skydd på tassarna och man går där det är blött och kallt eller saltad väg så kommer hundens tassar att kylas ner väldigt fort och även ta skada av saltet som måste sköljas bort efter varje promenad. Tänk på att unga, gamla och sjuka djur alltid påverkas mer av kyla.

Vid promenader ska kinesen alltid förses med tillräckligt varma skyddande kläder för att klara den temperatur och det väder som är för tillfället. Tecken på att din hund fryser kan vara att den darrar, drar ihop kroppen och kutar med ryggen, inte vill gå, står med en tass lyft, eller går bakom dig i kopplet med sänkt huvud och svans. Redan vid någon minusgrad kan vissa individer tycka att det är obehagligt att vara ute. Vid torrt och kallt väder med rätt kläder går kinesen gärna härliga promenader men tänk på att det är bättre att aktivera sin hund inomhus och gå väldigt korta kisspromenader om det är väldigt kallt eller blött ute och hunden riskerar att ta skada. 

Text & bild: Elin Gunnarsson