Lydnad

Att träna och tävla i lydnad är roligt både för dig och hunden. Även om Lydnadstävlingar är en mycket disciplinerad tävlingsform, så tränas och tävlas den med positiva metoder. All träning bygger på en god relation, kommunikation och samarbete vilket sedan skall synas på en tävlingsbana. De gamla påtvingade metoderna har man som tur är frångått i dagens träningsmetoder. Det är inte bara kul att träna tillsammans med sin hund, man har även nytta av träningen i vardagen. En lydig hund är en lycklig hund – då den också kan ges mer frihet.

I lydnadsprov tävlar man med hunden i fyra olika klasser där svårigheterna ökar successivt. Den lägsta klassen består av grundläggande moment såsom fotgående med och utan koppel, hopp och platsliggande.
Lydnadsklass 1 Innehåller 8 moment varav platsliggning är ett moment som bör ha tränats in ordentligt tillsammans med andra hundar. Då detta moment påverkar även andra deltagare.
Regler och moment för tävling och de fyra olika klasserna 1-Elit hittar ni på länk här nedan

Årligen arrangeras SM i lydnadsprov dit landets bästa ekipage kvalificerar sig.

Anpassade moment
Eftersom de tävlande hundarnas storlek kan variera har man anpassat vissa moment. Ett exempel är hoppmomentet där hundens ska hoppa över ett hinder, där hinderhöjden är anpassad till hundens storlek.

Information hittar du på www.brukshundsklubben.se
“Lathund för lydnadsträning” hittar du på www.sshk.a.se/lydnad.htm
Flera sidor finns att söka upp på nätet.