Högre kroppstemteratur

Chinese Crested Dog har högre kroppstemperatur än andra raser. FALSKT!

Det finns inga vetenskapliga bevis på att en kines skulle ha högre kroppstemperatur än någon annan ras. Normal temperatur för hund ligger på 37,5-39 grader celsius, valpar och unga hundar ligger ofta på den övre skalan. Efter motion, en varm sommardag eller om hunden är stressad kan temperaturen ligga på 40 grader utan att hunden har feber. Se dock till att hunden kan svalka sig eftersom överhettning annars kan leda till värmeslag.

Att en naken kines upplevs som varmare än sina pälsbeklädda artfränder kan härledas till att värme hud mot hud transporteras snabbare och känns tydligare än hud mot päls. Alla har vi nog upplevt hur mysigt de nakna tycker det är att krypa in under täcket då det är läggdags medan puffarna gärna ligger ovanpå täcket eller rentav utsträckta på det svala golvet.

Det föds Powder Puffs i kullarna för att de ska kunna hålla sina nakna syskon varma.” FALSKT!

Om puffarna hade haft som syfte att hålla sina nakna syskon varma hade dessa funnits i alla kullar där nakna fötts. Nu vet vi att så inte är fallet då kullar med bara nakna föds och dessa klarar sig prima även utan sina hårbeklädda syskon. Det är helt enkelt slumpen som avgör om det blir en blandning av nakna och puffar i en och samma kull. Det kan lika gärna bli enbart nakna eller enbart puffar ur kombinationerna naket x naket och naket x puff.


Valpar, speciellt då det är nyfödda och väldigt unga, har svårt att reglera sin egen kroppstemperatur därför är det oerhört viktigt att de alltid har tillgång till en värmekälla, normalt sett sin mamma. Av logiska skäl har de naturligt nakna inget isolerande skydd mot drag och kyla, det har puffarna dock till viss del. Detta innebär inte per automatik att puffarna kan värma sina nakna syskon, utan värmen isoleras i första hand för att de själva ska hålla en bra temperatur.

Text och bild: Elin Gunnarsson