BPH
Antal Chinese Crested Dog som startat BPH: 220
Vi är framme och får
200-ANALYS!
Beteende- och personlighets-beskrivning hund – BPH
Vill du veta mer om din hunds mentalitet? Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning BPH är utformad för att passa alla hundar. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare, ras- och specialklubbar.
Beskrivningen tar omkring 45 minuter och innehåller åtta olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.
Varför ska min hund delta?
Efter att du och din hund genomgått banan gör beskrivaren en sammanfattning av personlighetsdrag hos din hund. Är den social och nyfiken? Lekfull? Kanske kan du också få en förklaring till uppträdande och agerande hos din hund som du uppfattar som krävande eller oönskade. Hos arrangörer som har resurser för att erbjuda kurser eller problemlösning kommer de hundägare som så vill att kunna få råd och träningshjälp.
Varje BPH-beskriven hund bidrar med en liten del till ökad kännedom och förståelse för just den rasens egenskaper och särdrag men också för vår hundpopulations mentalitet i stort.
Detta är angeläget, inte minst ur djurskyddssynpunkt. För hundägare i allmänhet är det naturligtvis viktigt att den fyrbenta familjemedlemmen är harmonisk och trevlig.
Det är till god hjälp för hunduppfödare, specialklubbar, rasklubbar och hundägare att ha ett verktyg för att beskriva mentaliteten hos såväl tilltänkta avelsdjur som familje-, sällskaps- och arbetande hundar. Genom ett välplanerat arbete kan aveln då styras i den riktning vi vill.
För den som går i hundköpartankar kan BPH ge en fingervisning om mentaliteten hos föräldradjuren till den valpkull man är intresserad av.
Med hjälp av BPH ökar möjligheten att identifiera de individer som utmärker sig positivt och har de egenskaper vi vill se hos våra hundar. BPH ska ge en basinformation som sedan kan byggas på med rasspecifika tester, funktionsprov eller beskrivningar.
Att beskriva mentalitet har alltid ett värde. Det gäller både i de fall man vill försäkra sig om att bevara den goda mentaliteten hos en hundras eller om avsikten är att påverka, kanske förbättra, vissa mentala egenskaper.
Momenten i BPH
Momenten i BPH utförs likadant för alla hundar. Beskrivningen är standardiserad, vilket är en förutsättning för att man ska kunna jämföra raser och hundar samt kunna göra utvärderingar. Följande moment ingår i BPH:
1. Främmande person
Här beskrivs hundens kontaktbenägenhet med en främmande person och hundens tendens till oro och/eller undvikande beteenden, hundens behov av att hävda sig eller att visa undergivenhet mot testledaren samt om hunden avvisar umgänget med aggression.
2. Föremålslek
Både hundägare och testledare leker med hunden. Momentet har två syften, dels att dokumentera lusten till föremålslek, dels hundens allmänna attityd i leken vilken inte behöver ha direkt koppling till intresset för föremål.
3. Matintresse
Hunden får prova att ta godbitar, såväl egna favoriter som av standardiserad modell, ur burkar vars lock antingen är öppna eller olika hårt åtskruvade. Syftet är dokumentera hur mycket hunden är villig att jobba för att nå sina matbitar och hundens allmänna intresse för mat.
4. Överraskning
En silhuett av en person i halvfigur reses hastigt upp 3 meter framför hunden när den kommer gående. Här iakttas och dokumenteras exempelvis hur arg och rädd hunden blir men också hur lätt den har att övervinna en negativ känslomässig upplevelse. Den tredje delen som dokumenteras är hur hunden klarar av att promenera förbi halvfiguren.
5. Skrammel
En metalltrumma med en kedja i genererar ett högt skramlande ljud som startar när hunden närmar sig. Hunden får upptäcka, undersöka och passera förbi trumman. Syftet är att undersöka hundens rädsla för ljud.
6. Närmande person
En person klädd i kappa, bredbrättad hatt och mörka solglasögon närmar sig långsamt hunden i etapper. När personen kommit inom ett visst avstånd vänder den sig om och står stilla. Hunden släpps fram för att undersöka och ta kontakt. Momentet ska mäta hundens reaktioner i möte med människor i situationer som ur hundens perspektiv kan upplevas som avvikande.
7. Underlag
Hunden och föraren går över ett nytt och oprövat underlag. Syftet är att mäta eventuell osäkerhet för att gå på annorlunda underlag.
8. Skott (valfritt moment)
Två skott avlossas cirka 50 meter från ekipaget, ett när hund och förare är i rörelse, ett när de står still. Syftet är att dokumentera eventuell reaktion vid skott, om det väcker positiv förväntan eller kanske osäkerhet.
Efter att hunden har genomgått samtliga moment gör beskrivaren en sammanfattning av hundens agerande. Avsikten är att ge en mer övergripande bild av hunden, till exempel om den är trygg, glad i människor, energisk etc.
Påverkas min hund av att delta?
Under beskrivningen förekommer moment som är avsedda att överraska hunden. Det är inte ovanligt att den till en början reagerar med rädsla eller hot. Innan hunden får gå vidare till nästa moment ser man dock alltid till att den förmår att avreagera, med andra ord komma tillbaka till ett neutralt sinnestillstånd. Det är också möjligt för den som går med hunden att avbryta BPH om man av någon anledning inte vill fullfölja beskrivningen.
Hur förbereder jag mig?
Du ska föra din hund i ett halsband av icke-strypande modell och ett normallångt koppel (cirka 1,5–2 meter) som är så långt att hunden kan röra sig relativt fritt. Hunden behöver inte kunna komma på inkallning utan kan genomgå beskrivningen i lina. Har du inte rätt utrustning får du låna det på plats.
Vad ska jag ha med mig?
Du ska ha hundens stamtavla med dig där hundens id-nummer framgår. Den behövs för den obligatoriska id-kontrollen. I stamtavlan finns vanligen vaccinationsintyget som du också ska visa upp. Den person som är anmäld som förare ska kunna uppvisa ett giltigt medlemsbevis i någon klubb inom SKK-organisationen.
Vattenskål till vovven och en filt att ligga på medan ni väntar kan vara bra att ha. Till beskrivningen behövs dessutom att du har med dig hundens favoritleksak (tillräckligt stor för att inte sväljas) samt bitar av hunden absoluta favoritgodis.
Bidraget fortsätter under 2022
Det är upp till varje arrangör att sätta en prislapp på BPH-beskrivningen. Hör dig för vad din beskrivning kommer att kosta när du anmäler dig.
Om du startar BPH med din Chinese Crested Dog under året kan du som är medlem i rasklubben få tillbaka upp till 400 kronor, 200 kr från CCC och
200 kr från SDHK.
Detta gäller både genomförd och avbruten BPH, med eller utan skott samt importerad hund.
Bidraget betalas även ut till uppfödare som är medlem och har sålt hund med bibehållen avelsrätt och/eller fodervärds avtal. Då skall kopia på gällande avtal bifogas i ansökan till kassören.
Bidraget gäller endast BPH under aktuellt år, dvs ej retroaktivt från tidigare år. Ej heller i förskott, BPH skall ha startats.
Så här gör du för att ta del av bidraget:
För att bidraget ska kunna betalas ut krävs att hundens ägare är medlem i rasklubben. Skicka in ditt resultat “Sammanfattande beskrivning” samt namn och kontonummer dit utbetalningen skall göras till: kassor@ccclub.se
Sista ansökningsdag för CCClub´s bidrag på 200 kr är 31 december 2021.
Sista ansökningsdag för SDHK´s bidrag på 200 kr är 24 november 2021, eftersom SDHK har tidigare sista ansökningsdag.
Tänk på att om du skickar din ansökan med vanlig brev kan det ta flera dagar för din ansökan att komma fram.
Har du som medlem gjort beskrivningen med din kines?
Maila till bph@ccclub.se hundens registreringsnamn, hårlag, kön, datum för beskrivningen, ägarens namn (personuppgifter publiceras ej) och gärna en bild om ni önskar till Vinnargalleriet.
Vi presenterar det här på hemsidan, i Kinesposten och Årsboken.
Gäller medlemmar i rasklubben, samt att du står som ägare för aktuell hund.
Enkät vardagsbeteende
Är du intresserad av varför hundar agerar och reagerar som de gör? Om du har gått BPH med din hund eller funderar på att göra det, hjälp till att öka kunskapen om hundars beteende och att utvärdera BPH genom att svara på frågorna i SKK:s enkät. Länk till enkäten klicka här.
Vad är en 200-analys?
SKKs kommitté för hundars mentalitet, KHM, har som ambition att Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH, ska bli ett väl använt verktyg inom klubbarnas avelsarbete. Utöver den BPH-redovisning som finns i SKK Avelsdata har man därför beslutat att varje ras som uppnår 200 beskrivna hundar ska få en rasspecifik och mer detaljerad sammanställning gjord av en arbetsgrupp inom KHM.
Dokumentet innehåller bland annat en tolkning av rasens spindeldiagram. Därutöver ingår stapeldiagram som visar på den variation som föreligger inom de olika beteendegruppernas spindelarmar. Sammanställningen skickas till special- och rasklubb som kan använda den i sitt arbete kring mentalitet, till exempel inom den rasspecifika avelsstrategin.
BPH är både givande och roligt, även för den enskilde hundägaren. Länk till arrangörer, information och regler klicka här
Information hämtad från Svenska Kennelklubben
BPH-ansvarig för klubben
Christine Törnqvist
Facebook: Chinese Crested Club – BPH