Alltid naken

En Chinese Crested av den nakna varianten är alltid helt naken på kroppen, förutom päls på huvud, tassar och svans. FALSKT!

Nej, en Chinese Crested av den nakna varianten är inte alltid helt naken på kroppen. Faktum är att de kan variera från tre strån på huvudet till helt beklädda med päls, utan att för den delen vara en Powder Puff. Hur mycket päls den nakna har på kroppen visar inte om det är en naken eller puff utan det är den genetiska mutationen som medför hårlöshet som avgör om det är en puff eller naken. FOXI3 genen bär alla kineser av den nakna varianten på, oavsett var eller hur mycket päls de har.

Vanligtvis brukar den nakna varianten kategoriseras in i fem olika behårighetsgrader, där en etta knappt har någon päls alls på huvud tassar och svans medan en femma är helt täckt med päls. En trea brukar vanligtvis ha ett H-mönster av päls, det vill säga att det går en sträng med päls längst med hela ryggraden och ned på både fram- och bakben. Givetvis så finns det mängder med olika behårighetsmönster, fläckar av hår, tätt växande hår, glest hår, olika kvalié på päls på tex crest i förhållande till svans, o.s.v. Detta visar bara vilken variation som finns inom rasen hos den nakna varianten! Läs mer om behårighet HÄR

Man bör vara medveten om att den nakna varianten kan variera markant i hur mycket päls den har och var den sitter på kroppen. På bild och utställning ser man vanligtvis kineser som är iordninggjorda för att presenteras standardenligt, vilket inte är konstigare än att en pudel är klippt eller en terrier är ryckt för att presenteras i den frisyr som är kutym för rasen. Oavsett behårighet så är en naken alltid en naken, men för att slå hål på föreställningen att alla nakna alltid är nakna på kroppen med crest, sockar och plym är det viktigt att visa hur varierad rasen faktisk är och att det inte är något konstigt med det.

Text: Elin Gunnarsson