Extra ben i tassen

Kinesen har extra ben i sina tassar som gör att de blir extra långa. FALSKT!

En Chinese Crested ska förvisso ha långa tassar enligt rasstandarden, så kallade hartassar, men det är ren myt att de skulle ha extra ben i tassarna som gör dem längre än normalt. Bilden till höger nedan illustrerar den eftertraktade hartassen. 

Rasstandarden för Chinese Crested beskriver tassarna på följande sätt:
“Långsträckta och smala hartassar. Klorna skall vara måttligt långa och får ha vilken färg som helst. Hos den hårlösa varianten skall pälsen helst begränsas till tårna (”socks”) och inte sträcka sig högre upp än handlovarna. Framtassarna får varken var inåt- eller utåtvridna.”

När man pratar om form på tassarna så finns det i huvudsak tre typer av tassar hos hundar; kattfot (rund knuten tass), hartass (avlång tass) och oval tass. Varje rasstandard föreskriver givetvis hur tassen ska se ut. Hos vissa raser som är framtagna för att arbeta i vatten förekommer så kallade “webbed feet” alltså tassar med simhud. Exempel på raser som har den typen av tassar är Portugisisk Vattenhund, Nova Scotia Duck Tolling Retriever och Labrador. Till raser som har kattfot tillhör bland annat Chow Chow, Dobermann och Dalmatiner. Andra raser, förutom Chinese Crested, som har så kallade hartassar är till exempel Phalené, Borzoi och Xoloutzcuintle.

De två mittersta tårna är längre hos en hartass än hos en kattfot. Det rör sig alltså inte om att det finns fler ben i tassen utan att de två mittersta tårnas rörben (falanger) är längre. På bilden nedan har du en Chinese Crested med väldigt fina och långa tassar, precis som rasstandarden föreskriver. Känn och titta gärna på din kines och se om den har den karakteristiska långa tassen 🙂

 

Petworth China’s Moppy Top Bildkälla

Text: Elin Gunnarsson