Klarar inte klimatet

Chinese Crested är en ras som måste hållas inne på vintern och som inte klarar av kallt klimat. FALSKT!

Med rätt kläder så älskar den nakna kinesen att vara ute lika mycket som vilken annan hund som helst. Givetvis så skiljer det sig mellan individer hur tåliga och påverkade de är av kyla. Powder Puffen har förstås sitt naturliga skydd i form  av pälsen, dock bör man ta hänsyn till att puffen inte har päls som är lika värmande och vattenavstötande som vissa andra raser. Pälsen blir lätt blöt och det fastnar gärna stora sjok med snö längst benen och under magen. (Tror ni är många som känner igen detta 😉 )

Eftersom den nakna varianten varierar i behårighet så får man ta hänsyn till hur skyddande den lilla päls de väl har är. En naturligt naken har av logiska skäl inget som helst skydd mot kyla, vind och fukt, medan en hårig naken har ett visst skydd mot vädrets makter. Man måste dock ALLTID ta hänsyn till individen och känna efter själv om det är kallt, fuktigt eller blåsigt ute. En fuktig hund är en kall hund och därför bör man alltid se till att kläderna är vattenresistenta om det regnar eller snöar blötsnö. En kines med lite hår på tassarna blir lätt kall om dessa ,speciellt om det är blött, och kan därför med fördel ha skor på sig.

Vid promenader ska den nakna varianten alltid förses med tillräckligt varma kläder för att klara den temperatur och det väder som är för tillfället. Tecken på att din hund fryser kan vara att den darrar, drar ihop kroppen och kutar med ryggen, inte vill gå, står med en tass lyft, eller går bakom dig i kopplet med sänkt huvud och svans.

En soligt, torrt och vindstilla vinterdag med någon plusgrad springer många nakna gärna utan kläder en stund. Solen gör gott men ha alltid i åtanke att kylan kan skada även om hundarna inte visar tecken på att de fryser.

Även om den nakna varianten saknar naturligt skydd för att kunna överleva på egen hand i de nordiska länderna så är det upp till oss ägare att se till att de får njuta utomhus precis lika mycket som sina pälsbeklädda artfränder!

Text & bild: Elin Gunnarsson

Integritetsinställningscenter

Avsluta ditt konto?

Ditt konto kommer att avslutas och all din data kommer att raderas permanent och kan aldrig återskapas. Är du säker på att du vill fortsätta?